Annika Strandhäll (S) socialminister i ett kontor
Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Tor Sörstam/Sveriges Radio
Hälso- och sjukvård

Minska på hyrpersonal rätt väg enligt socialministern

2:23 min

Socialminister Annika Strandhäll tycker att Västerbotten gör rätt som beslutat att dra ner på kostnaderna för hyrpersonal.

Hyrpersonal innebär stora kostnader och orsakar problem när det gäller kontinuiteten för patienterna. Det är också en patientsäkerhetsfråga, menar Annika Strandhäll som var på besök i länet idag.

– Vi kommer att göra vad vi kan på nationell nivå för att stötta, säger hon och säger att kringgå ramavtal är ett oskick som hon vill sätta stopp för.

Utbildningarna till specialistsjuksköterska och barnmorska har byggts ut och nästa år är det läkarutbildningens tur. Utbildningsinsatser är viktiga för att få fram mer personal som kan ta hand om en ökande äldre befolkning.

Vårdsektorn måste också göras mer attraktiv för att kanske också kunna locka tillbaka personal som lämnat den för andra yrken.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har som målsättning att vara oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården senast den 1 januari 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista