Fjälluggla
1 av 2
Fjälluggla. Foto: Bernd Thissen/ TT
Ornitolog Niklas Aronsson på sitt kontor.
2 av 2
Niklas Aronsson på Den Svenska Ornitologiska Föreningen. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio

Fjällugglan ny på rödlistan

1:10 min

I dag presenteras den internationella rödlistan för fåglar år 2017 och där finns nu två arter som lever i Sverige. Det är fjällugglan och den tretåiga måsen som nu står som sårbar på listan.

Fjällugglan och tretåig mås minskar så mycket globalt till följd av klimatförändringarna, vilket gör att de rödlistas. Ingen av arterna har tidigare funnits på någon rödlista och både fjällugglan och tretåig mås nu ses som sårbar, vilket är ett snäpp värre än hotad. 

Rödlistan är ett sätt att skapa en medvetenhet kring arters utveckling och att det finns en risk att de försvinner. Det finns två olika rödlistor, den ena är den svenska rödlistan som artdatabanken har hand om som enbart gäller för Sverige.

Den andra är den så kallade "Världsrödlistan", där den internationella  fågelskyddsorganisationen Birdlife International har tittat på fåglarnas status i världen och kommit fram till vilka som är mest hotade.

 Läs mer hos P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista