Erik Persson från Folkinitiativet i Umeå.
1 av 2
Erik Persson från Folkinitiativet i Umeå. Foto: Linnea Hedelilja/Sveriges Radio
Tordleif HanssonTomas Jakobsson (th)och tordleif hansson (tv), tjänstemännen som fått ta emot namnunderskrifterna upp till nämndkansliet i Umeå.
2 av 2
Tomas Jakobsson (th) och Tordleif Hansson (tv), tjänstemännen som fått ta emot namnunderskrifterna upp till nämndkansliet i Umeå. Foto: Linnea Hedelilja/Sveriges Radio
AB Bostadens försäljning

Det blir ingen folkomröstning om försäljning av hyreshus

2:25 min

Den partipolitiskt och religiöst obunda gruppen Folkinitiativet i Umeå fick inte tillräckligt med namn på sin lista.

För att få en folkomröstning krävdes 9 500 namn, men med lite drygt 5 000 namnunderskrifter blir det ingen folkomröstning om utförsäljningen av allmännyttan på Carlshem och Mariehem i Umeå. 

Gruppen har samlat in namn sedan mitten av juni, men trots att de inte fått så många som behövs för röstningen lämnas listan av namn in till Umeå kommun ändå.

– Det är många som har ägnat otroligt många timmar ideell tid åt det här och hoppats att det ska komma något slags förnuft från politiken kring hur den här demokratiska processen har förts. Det här blir på ett sätt en avslutning på hela den här processen där vi tvingas konstatera att det förnuftet inte har framträtt, säger Erik Persson som är med i gruppen Folkinitiativet i Umeå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista