Skylt skoterled - snöskoter (vinter)
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Saxnäs

Skoterförare ska utbildas i lavinsäkerhet

1:49 min

En ny utbildningssatsning som drar igång i helgen för skoterförare ska förebygga svåra lavinolyckor.

I takt med att friåkandet ökar bland skoterförare ökar också risken för laviner.

Nu ska utbildningar förhindra att det inträffar fler svåra lavinolyckor som utlösts av snöskotrar.

– Vi vet att det är väldigt många av friåkarna som lämnar leden och som också vill köra i brant terräng där det kan vara lavinfarligt, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Nationella snöskoterrådet.

Wikberg pekar på att friåkandet på skoter har ökat kraftigt. Jämfört med skidåkare kan skoterförare också täcka enormt mycket mer lavinfarlig terräng under en dag.

Dessutom, påpekar Wikberg, har maskinerna blivit lättare, starkare och tar sig fram i betydligt mer oländig och ofta lavinfarlig terräng i dag - samtidigt som de är tyngre än en skidåkare och därför påverkar svaga lager i snön mer.

Därför hålls nu en utbildning i Saxnäs i Västerbotten mellan fredag och söndag. Tolv utvalda snöskoterförare ska certifieras i lavinkunskap och själva få rätt att anordna kurser och utbilda andra i ämnet.

– Just skoteråkarna har vi inte kunnat nå på det här sättet. Vi har omkring 15-20 allvarliga tillbud varje vinter, säger Per-Olov Wikberg till P4 Jämtland.

I mars omkom en skoterförare i en lavin i Hemavan, och i Norges brantare terräng har ett större antal dödsolyckor inträffat.

En enkätundersökning som genomfördes bland snöskoterförare i våras visar att ungefär hälften av 1 657 svarande säger att de är friåkare, att de främst kör utanför skoterlederna. Av den halvan svarar i sin tur hälften att de en eller flera gånger har kört i terräng som kan vara lavinfarlig. Det har också en fjärdedel av de övriga gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista