Simbassäng. Foto: TT
1 av 2
Simbassäng. Foto: TT
Blond kvinna simtränare mot en väg. Camilla Johansson Sponseller
2 av 2
Camilla Johansson Sponseller Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio

Avståndet till en simhall kan påverka simkunnigheten

Simtränare: En simhall nära minskar dödsfallen
2:00 min

Att bo långt från en simhall kan påverka simkunnigheten negativt.

I januari 2018 stänger simhallen i Malå. Att renovera den eller bygga en ny blir för dyrt enligt Malå kommun. När den stänger blir närmaste simhall den i Kristineberg som ligger 2,5 mil utanför Malå.

Camilla Johansson Sponseller är simtränare och tidigare elitsimmare. Hon säger att simkunnigheten står på spel när kommuner väljer att stänga simhallar.

– Simkunnighet är en färskvara. När det blir långa avstånd till en bassäng minskar spontanbadet och simkunnigheten minskar, säger hon.  

Det är en investering i folkhälsan

De flesta simhallar i länet är byggda i slutet på 60-talet eller början på 70-talet och står inför renoveringsbehov. De kommuner som P4 Västerbotten har pratat med har renoverat eller ska renovera sina simhallar. 

Vindelns kommun har beslutat att bygga en helt ny simhall 2018. Camilla Johansson Sponseller tycker att det är bättre att bygga en ny simhall med materials om är bättre.

– Det är en investering i folkhälsan och ett steg mot att få ner antalet dödsfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".