Två personer sitter och ligger i en säng och ser nedstämda ut. En profilbild på en person som knappar på en mobiltelefon.
Genrebilder. Personerna på bilderna har inget samband med innehållet i artikeln. Foto: Sandra Quist och Fredrik Sandberg / TT

Nära 300 säljer sex i norr via nätet

0:59 min

I de fyra nordligaste länen finns 270 personer som säljer sex på nätet. Det säger en rapport från länsstyrelserna i Västerbotten och grannlänen. Den största gruppen, 92 personer, finns i Västerbotten.

Länsstyrelserna har undersökt prostitutionen genom att granska annonser och profiler på nätet vid fyra olika tillfällen under 2017.

Genom att undersöka antal annonser och profiler och sedan
ta bort de personer som förekommer fler än en gång kom man fram till att det fanns runt 270 unika personer utsatta för prostitutionen i
norra Sverige.

I Jämtland fann undersökningen 43 personer, i Norrbotten 54 personer, i Västernorrland 82 personer och i Västerbotten 92 personer. I samtliga län fanns flest personer i de större städerna: Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund.

I rapporten sägs också att det är efterfrågan på sexuella tjänster som styr prostitution och människohandel. Tillsammans med det nationella metodstödsteamet NMT gör länsstyrelserna nu en satsning för att nå sexköparna med information om att de begår brott och att hjälp finns att få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista