Mamma Åsa Laurell med sitt barn bak i vagnen, Benjamin som är två år och pappa Mattias Bäcklund med sitt barn Melker som är 2 och ett halvt år. Hemma är Melkers lillasyskon Ludwig som är tre veckor gammal.
Mamma Åsa Laurell med sitt barn bak i vagnen, Benjamin som är två år och pappa Mattias Bäcklund med sitt barn Melker som är 2 och ett halvt år. Hemma är Melkers lillasyskon Ludwig som är tre veckor gammal. Foto: Linnea Hedelilja

Förslag: Fem månader öronmärks till vardera förälder

Hör vad mamman Åsa och pappan Mattias tänker om att ändra i föräldraförsäkringen
5:48 min

I förslaget till den nya föräldraförsäkringen ökar de öronmärkta dagarna, samtidigt som ersättningen på lägstanivå slopas, men oppositionen säger nej.

Så här är förslaget, som enligt utredarna bottnar i att trots att det är 40 år sedan föräldraförsäkringen infördes tar mammor ut flest dagar, särskilt när barnet är litet.

Föräldrapenning ska kunna tas ut under högst 460 dagar sammanlagt för föräldrarna. Tidigare har det varit 480 dagar. 

Fem månader, alltså 151 av dagarna ska vara öronmärkta för vardera föräldern. Tidigare har det varit 90 dagar. 

Lägstanivå som ersättning slopas, som idag handlar om 90 dagar. Istället ska alla 460 dagar få ersättning grundad på sjukpenning- eller grundnivå.

Nytt är också att föräldraförsäkringen ska anpassas bättre till olika familjekonstellationer. 

En förälders sambo ska likställas med en förälder, utan krav på att föräldrarna är gifta eller har barn tillsammans. 

Det ska bli lättare att lämna över rätt till föräldrapenning till en person som inte är barnet föräldrar eller likställd med en förälder. Det tror utredningen kommer gynna ensamstående föräldrar eller familjer där det finns fler än två föräldrar. 

Förslaget om att fem månader i föräldraförsäkringen reserveras för vardera förälder har inte stöd i riksdagen. Oppositionen säger nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".