Ann-Catrine Eriksson och konstnären Jenny Nyströms julteckning kollage
Ann-Catrine Eriksson och en av konstnären Jenny Nyströms julteckningar. Foto: Privat
Vetenskap

Ann-Catrine Eriksson: Därför är tomten röd

10 min

Jenny Nyström skapade bilden av den svenska jultomten. Konstvetaren Ann-Catrine Eriksson berättar om henne och varför det stora dryckesföretagets tomte aldrig slog igenom här.

Jenny Nyströms tomtekollektiv slår ut den stora övertomten från Coca-cola som på många håll blivit en juldryck, men inte i Sverige där julmusten håller ställningen än så länge, säger genusforskaren Ann-Catrine Eriksson.

Ann-Catrine Eriksson är doktor i konstvetenskap vid Umeå Universitet och har arbetat med genusperspektiv inom en rad olika motivområden - bland annat skrivit en artikel om bilder av julfirandet i konsten.

Hon har främst tittat på det svenska julfirandet och framförallt julbilder skapade av Elsa Beskow, Carl Larsson och drottningen av julkort Jenny Nyström. Jenny Nyströms bilder används än idag som en del i julfirandet, med illustrationerna av barnen, festen, pyntet, värmen och ljusen och fokuset på det genusforskaren Ann-Catrine Eriksson kallar pappas pengar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".