Fler fall av människohandel i Sverige
Foto: Sveriges Radio

Fattiga från Nigeria i sexhandeln i Umeå

0:54 min

Nära hundra personer i länet säljer sex via nätannonser – och de flesta är kvinnor från fattiga länder. Organiserad brottslighet ligger bakom, säger Länsstyrelsens expert.

– Bland de utländska kvinnor som är utsatta i sexhandeln här i norr finns kvinnor från länder som Rumänien och Ryssland, men framförallt kvinnor från Nigeria, säger Eva Norlin, Länsstyrelsernas koordinator mot människohandel och prostitution.

– Det är en organiserad brottslighet där fattiga kvinnor luras till Sverige via Libyen - för att utnyttjas av svenska män i Umeå.

Uppgifterna har kommit fram i den kartläggning som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen gjort och som visar att ett 90-tal kvinnor, män och transpersoner i Västerbotten är utsatta i prostitution.

I de fyra nordligaste länen handlar det om sammanlagt 270 personer.

Utredarna har räknat de personer som öppet säljer sex via annonser på nätet.

Nu hoppas Eva Norlin att rapporten om sexhandeln i norr inte bara ska öppna ögonen för att det förekommer, utan också leda till ett aktivt arbete för att stoppa prostitution och människohandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista