Isabelle Doohan, nybliven doktor inom katastrofmedicin, och en krockad buss kollage
Isabelle Doohan, doktor inom katastrofmedicin och en krockad buss. Foto: Pia Diaz Bergner och Anders Wikström/Sveriges Radio
Vetenskap

Stor risk för psykiska problem även för lindrigt skadade

2:28 min

Passagerare som klarar sig utan några svårare skador, vid exempelvis en bussolycka, har lika stor risk att drabbas av psykiska problem som de som skadas allvarligare. Det menar en forskare vid Umeå universitet.

Nu är det drygt en månad sedan det skedde en stor bussolycka på E4 vid Sikeå.

Forskaren Isabelle Doohan, nybliven doktor inom katastrofmedicin vid Umeå universitet, har de senaste åren forskat om hur passagerare i större bussolyckor klarar sig på kort och lång sikt.

– Lätt skadade kan ha lika stor risk att drabbas av till exempel posttraumatiskt stressyndrom, som de svårast skadade, säger Isabelle Doohan.

Hennes team har talat med sammanlagt 110 passagerare som var med i två större bussolyckor – en under 2007 och en under 2014.

De talade med de inblandade en månad efter olyckan och sen fem år efter olyckan. Hon blev överraskad över hur stor roll bemötande och empati spelade för de skadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista