Kristinebergsgruvan där nyblivne ANC-ledaren Cyril Ramaphosa besökte 1985.
Kristinebergsgruvan som nyblivne ANC-ledaren Cyril Ramaphosa besökte 1985. Foto: Örjan Holmberg/SR och TT.
Lycksele

Han mötte blivande ANC-ledaren i Kristinebergsgruvan 1985

4:42 min

Besökarna från gruvfacket i Sydafrika hade svårt med skidor men älskade att sparka, hör Krister Lundgren berätta om mötet med Cyril Ramaphosa, den blivande ANC-ledaren.

Det var mitt i vintern 1985 och en delegation från Sydafrikanska gruvarbetarfack besökte gruvarbetarna i Kristineberg för att dra lärdom av den i, jämförelse, avancerade arbetsplatsen i Kristineberg

– Vi hade ordnat fram sparkar och skidor och det var lite märkligt för dem. De tyckte att det var spännande hur man kunde färdas fram på snön så enkelt men det var svårt för dem med skidor, det var ingen enkel resa, säger Krister Lundgren, som vid den här tiden var gruvarbetarfackets vice ordförande i Kristineberg.

Att en av dem, Cyril Ramaphosa, nu gått och blivit en av Afrikas mäktigaste människor genom utnämningen till ANC-ledare, tycker Krister är inspirerande, med tanke på var landet var 1985 med Apartheidregimen och Nelson Mandela fortfarande i fängelse.

– Det känns väldigt roligt att de kommit så långt i demokratifrågor och att de jobbar i gruvbranschen är lite speciellt. Jag vill ju gratulera Cyril Ramaphosa, jag tror att han kommer att göra ett bra jobb, säger Krister Lundgren

Krister Lundgren minns mötet väl och tror att den nye ANC-ledaren gör detsamma.

– Förmodligen gör han ju det för det var ju ganska unikt att vara på snön och det här klimatet och sedan vara i gruvan där vi hade maskiner och moderniserat en hel del vid den tiden. I Sydafrika var det värre och där har de fortfarande hårda förhållanden nu, säger Krister Lundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista