Carina Olander från familjerätten i Umeå i radiohuset
Carina Olander, familjerätten i Umeå, jobbar med barnverksamheten Ballongen. Foto: Madeleine Harrati/Sveriges Radio

Ballongen arbetar för att barn inte ska hamna i kläm

1:49 min

Barn till skilda föräldrar som inte kommer överens kan lida extra mycket under julen. Via stödgruppen Ballongen kan barn sätta ord på sina tankar och känslor.

Många barn lever i familjer där föräldrarna har delat på sig av en eller annan anledning. Om föräldrarna då inte kommer överens kan julen bli en svår tid för barnen.

Carina Olander jobbar på familjerätten i Umeå och med barnverksamheten Ballongen som i år firar tio år. Hon säger att barn kan hamna i kläm när föräldrar inte kommer överens.

– Barn klarar att föräldrar skiljer sig. Det de inte klarar är när föräldrar har långvariga konflikter, säger Carina Olander.

Ballongen är en stödgrupp för barn till separerade föräldrar i Umeå kommun. Just julen kan bli en extra jobbig period för barn till separerade föräldrar som inte kommer överens, berättar Carina Olander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".