Polis vid platsen där en förare kört in i folkmassa.
Polis vid platsen där en förare kört in i folkmassa. Foto: REUTERS/Sonali Paul

Bil har kört in i folkmassa i Melbourne

6:15 min
  • I eftermiddag, australiensk tid, körde en bil in i en folkmassa vid järnvägsstationen i centrala Melbourne i Australien.
  • Flera personer har förts till olika sjukhus, men det finns ännu inga uppgifter om dödsoffer rapporterar tidningen Herald Sun.
  • Hör Carrie Söderberg, frilansjournalist från Arvidsjaur baserad i Perth i Australien.
  • Enligt den australiska polisen rör det sig om en avsiktlig handling, men de ser inga kopplingar till terrorism.

Flera personer har blivit påkörda av en bil i Melbourne i Australien. 19 personer befinner sig på sjukhus, men det finns inga uppgifter om dödsoffer.

Föraren var en 32-årig man med kriminell bakgrund. Polisen tror att det var en avsiktlig handling, men ser inga kopplingar till terrorism.

– Vi tror baserat på vad vi har sett att det rör sig om en medveten handling, säger australiska polisen på en presskonferens. Samtidigt säger polisen att det är för tidigt att säga om det rör sig om en terrorattack.

Polis larmades till platsen med förstärkningsvapen och enligt australiska polisen har föraren och ytterligare en person gripits.

Vid 11.30 (svensk tid) höll polisen i Melbourne en ny presskonferens.

– Mannen som körde bilen var en 32-årig man, australiensisk medborgare med ursprung i Afghanistan. Han har en historia av brott, missbruk och psykisk ohälsa, säger Shane Patton från polisen i Melbourne.  

En 34-årig man som befann sig i närheten av olyckan som filmade händelsen greps också. Han hade en väska med bland annat knivar. Men polisen säger att man inte tror att han har med händelsen att göra. 

Polisen vet ännu inte om föraren har några kopplingar till terrorverksamhet. 

– Vi har ingenting som tyder på att det finns kopplingar till terrorism, men utredningen är i ett tidigt skede, säger Shane Patton.  

Daniel Andrews som är högsta politiska ledare i delstaten Victoria talade vid samma presskonferens.

– Det som hände på Flinder street i dag var en handling av ondska och av feghet. Vi är alla djupt sorgsna och djupt sårade av den här hemska handlingen, sa Daniel Andrews. 

Han berättade också kort om situationen för de som skadats.

– Det är 19 personer som har tagits in på sjukhus. 15 är i stabilt tillstånd, fyra i kritiskt tillstånd. Förövaren är en av de intagna, hans tillstånd är inte kritiskt, sa Daniel Andrews.

Enligt frilansjournalisten Carrie Söderberg, som befinner sig i landet, finns uppgifter om att civilpersoner höll kvar gärningsmannen på platsen.

– Vittnen säger att människor i folkmassan har sett till att föraren kunde gripas. De har uppehållit personen i bilen, säger Carrie Söderberg till Ekot.

Bland offren finns ett litet barn som förts till sjukhus med allvarliga huvudskador, skriver Sydney Morning Herald. 19 personer ska befinna sig på sjukhus.

Ett ögonvittne beskriver hur hon hörde skrik och såg människor flyga åt alla håll.

– Vi hörde ett ljud, och när vi tittade åt vänster såg vi en vit bil som mejade ned folk, säger kvinnan Sue som arbetar på ett kafé i närheten till radiokanalen 3AW.

Nu uppmanar polisen i Melbourne vittnen till händelsen att kontakta dem för att berätta vad de sett.

– Men det var ju mitt i julrushen, det fanns tusentals vittnen, berättar Carrie Söderberg.

Delar av Melbournes kollektivtrafik har stängts ned. Polis uppmanar fotgängare och bilister att undvika området.

I januari dödades fem människor, däribland ett litet barn, då en 26-årig man körde på fotgängare på en gågata i Melbourne. Efter det installerades betongblock på flera håll runt om i miljonstaden, dock inte i området där torsdagens påkörning inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista