Christer Johansson och Robert Järnskoog kollage
Christer Johansson och Robert Järnskoog Foto: Privat
#Metoo

Så blev killmiddagarna för byggföretaget

4:20 min

Efter Metoo började ett mansdominerat företag anordna killmiddagar för att prata om mansrollen - hör vad som dök upp under samtalen.

Företaget Ramudden jobbar med säkerhetslösningar i trafiken för anläggningsföretag, en typisk mansdominerad bransch och arbetsplats.

Platschefen i Umeå, Robert Järnskoog hade sedan tidigare en podd med en annan man där de pratat om jämställdhet och mansnormen. Men i samband med Metoorörelsen och påtryckningar från vännen, opinionsbildaren och jämställdhetsdebattören Ida Östensson, tog han initiativet till att anordna killmiddagar på arbetsplatsen.

Killmiddagar är en form av samtal med färdiga riktlinjer och inspiration som tagits fram av Östenssons stiftelse Make Equal för att bland annat prata om hur män förhåller sig mot kvinnor.

Under torsdagen gästar Robert Järnskoog och Christer Johansson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier (byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation) för att prata om erfarenheter från killmiddagen och vad branschen gör för att få bort jargongen och öka jämställdheten.

Lyssna direkt klockan 16.10 eller hör en förkortad version när du vill, i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista