Grönkålssallad med saffransdressing
1 av 2
Frisk grönkålssallad med saffransdressing till julbordet. Foto: Marléne Hedelin
P4-dietisten Marléne Hedelin och en fruktskål
2 av 2
P4-dietisten Marléne Hedelin tipsar om hur du hanterar ett dignande gott julbord. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
P4-dietisten Marléne Hedelins recept och tips

P4-dietisten: Lätta upp julmaten med fräsch sallad

3:36 min

P4-dietisten Marléne Hedelin tipsar om hälsosamma val vid julbordet. Det handlar om att njuta men ta mindre mängd mat.

Marlénes friska grönkålssallad med saffransdressing

150 g grönkål
2 apelsiner
2 färska fikon
200g halloumi
2msk oliv
1 dl valfria nötter
flingsalt

Dressing:
0,5g saffran
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
1 msk olivolja
1 krm salt

Ansa grönkålen och koka 1 minut i saltat vatten.
Låt rinna av i durkslag.
Blanda ihop saffran, vinäger, honung, olja och salt till dressingen.
Skala apelsinerna och skär till klyftor utan hinnor.
Skär fikonen i klyftor och halloumiost i bitar.
Stek osten i 2 msk olja.
Hacka nötterna grovt.
Blanda grönkålen varvat med frukterna, nötter och halloumi.
Blanda ihop dressingen med salladen avsluta med flingsalt efter smak.

Prova gärna att variera smaken på dressingen genom att byta ut saffran mot rivet skal av apelsin, eller vanlig halloumi mot halloumi med chili.

Torsdag före nyårsafton tipsar P4-dietisten Marléne om nordisk medelhavskost och ger ett recept för nyårsmiddagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".