En bilförare håller i en mobiltelefon och bilratten
1 februari är det slut med att både köra bil och hålla i telefonen. Foto: Sveriges Radio
Samhälle

Skärpt lag mot mobilknappande bakom ratten

1:32 min

Nu efter nyår, i februari, sätter en ny lag stopp för att hålla i mobilen när du kör bil. Polisen tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller antalet olyckor.

Sedan 2013 har varit tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller exempelvis en gps – så länge det inte utgjort nån trafikfara. Men från och med den 1 februari nästa år gäller inte det.

Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om knappandet eller pratandet påverkat framförandet av fordonet negativt.

Jimmy Norberg chef på trafikpolisen i Jämtland säger att det säkert döljer sig många olyckor i statistiken där man inte kunnat klarlägga vad som ligger bakom olyckan, men att många olyckor förmodligen beror på att bilföraren fipplat med telefonen.

Den nya lagen blir väldigt tydlig och då tror jag vi kan rapportera för det här brottet i betydligt större utsträckning än vad vi gör idag, säger Jimmy Norberg, chef trafikpolisen Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista