Barn, Barnomsorg, Förskola
1 av 2
Efter årsskiftet blir det lag på att barn måste gå i en förskoleklass. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Jonas Berg är sakkunnig i utbildningsfrågor på Östersunds kommun.
2 av 2
Jonas Berg är sakkunnig i utbildningsfrågor på Östersunds kommun. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Utbildning

Obligatorisk förskoleklass påverkar föräldrarna mest

1:31 min

Nu blir det obligatoriskt för barn att gå i förskoleklass. Den stora skillnaden blir för föräldrarna – som inte kan vara lediga med sina barn när det passar.

Mamman Lina Köhler i Östersund ser både fördelar och nackdelar med att det nu blir obligatoriskt med förskoleklass.

– Det vara skönt att veta att barnen får gå annanstans och lära sig saker och umgås med sina kompisar. Men man blir låst som förälder och kan inte hitta på lika mycket saker  som man kan göra när de bara går på förskola, säger hon till P4 Jämtland.

Den stora förändringen med obligatorisk förskoleklass - att det blir svårare för föräldrar att kunna vara lediga med sina barn när som helst. En annan förändring för föräldrar är att barnen måste komma i tid - det går inte längre att sladda in senare.

Det är få barn som inte går i en förskoleklass i de fyra nordligaste länen i Sverige.

Jonas Berg är sakkunnig i utbildningsfrågor på Östersunds kommun. Han tror inte att det blir några svårigheter för kommunen att klara av den nya lagen.

– Varje år planerar vi för att ta emot alla i förskoleklass. Sen kan det vara några som inte går av olika anledningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista