Byggarbetsplats. Foto: Scanpix
Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Stor ökning av anonyma tips om dålig arbetsmiljö

2:21 min

Antalet anonyma tips rörande dålig arbetsmiljö har ökat drastiskt i landet.

Till november i år lämnades det i Sverige 3500 anonyma tips rörande brister i arbetsmiljön. Motsvarande siffra för samma period året före var 2600, en ökning med 900 tips på ett år.

För region Norr; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland så är det 300 tips hittills i år. Motsvarande siffra för hela året 2011 var 88 tips, mer än en tredubbling av tipsen på några år.

Arne Alfredsson är verksamhetsutvecklare på Arbetsmiljöverket tror det finns en rad förklaringar till ökningen:

– Vi kan konstatera att Arbetsmiljön i vart fall inte blivit bättre. Ju mer det pratas om missförhållanden och vi märks i media så brukar det märkas i benägenheten att anmäla.

Att kampanjer och snackisar som blir mediala märks i anmälningarna gör att me too-kampanjen sannolikt kommer att märkas i antalet anonyma tips.

– Det påverkar alldeles sannolikt, säger Arne Alfredsson.

Det finns en klar utstickare bland de 3500 tips som kommit in.

– Fallrisk på byggen där människor springer på tak och höjder utan att skydda sig mot fall, säger Arne Alfredsson.

När Arbetsmiljöverket får in ett tips skickas det vidare till berört regionkontor där verksamhetschefen bestämmer hur verket ska gå vidare med tipset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista