Katja Vuollet Carlsson. Foto Ulla Öhman
Katja Vuollet Carlsson är processledare för Cancerrehabilitering på RCC norr. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Det behövs en mer jämlik cancerrehabilitering

1:26 min

Mycket har hänt inom cancerrehabiliteringen men fortfarande är det olikheter beroende på var man bor och vilken cancer man drabbats av.

Antalet cancerfall ökar och de flesta som drabbas behöver någon form av rehabilitering under eller efter behandlingen. Mycket har hänt bara det senaste året men fortfarande skiljer det sig med vad man kan få hjälp med

– Fortfarande är det olika och det är inte jämlikt och det beror både på diagnosen och på var du bor, säger Katja Vuollet Carlsson, processledare för cancerrehabilitering vid RCC, Regionalt cancercentrum i Umeå.

Cancerrehabilitering handlar om att hjälpa patienten med både fysiska, psykiska, sociala och extentiella problem. Man kan behöva hjälp med smärtlindring, rädsla och depressioner, men också sin diet eller barnpassning medan man är under behandling.

Och behoven kan förändras under tiden för en och samma patient. 

– Alla måste få hjälp. Det kanske inte behöver se precis likadant ut men vi måste ha en rutin för hur vi ska göra. Om en patient i glesbygden behöver en dietist så måste vi veta hur den patienten ska kunna få det stödet även om det sker på ett annat sätt än för patienten i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".