Lyxig tacobuffé med fooled pork efter Susanne Jonssons recept
Lyxig tacobuffé med fooled pork efter Susanne Jonssons recept. Foto: Susanne Jonsson
Susanne Jonssons nyårssupé

Recept: Lyxig tacobuffé med fooled pork

Prova matkreatören Susanne Jonssons härliga och lyxiga tacobuffé. En perfekt maträtt om du vill slippa den klassiska oxfilén till nyårsmiddagen.

Fooled pork är ett gott vegetariskt alternativ till pulled pork. Det här är vad Susanne Jonsson tänker bjuda på till nyår.

– Jackfruit kan vara svårt att hitta. Då kan man ta svamp. Eller baka pumpa eller sötpotatis, mycket gott, tipsar hon.

Fooled pork, 8 port

  • 2 burkar grön jackfruit i saltlag
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 4 cm ingefära, strimlad
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl öl
  • olja till stekning
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, halverade

Barbecuesås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 cm ingefära, hackad
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk rökt paprikapulver (valfritt)
  • 1 msk senap (valfri sort)
  • 1 tsk soja
  • 5 dl passerade tomater
  • 2 msk brun farin
  • 1 msk grönsaksfond
  • salt, svartpeppar, olja

Gör så här:

1. Koka barbecuesåsen: Fräs lök, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt resterande ingredienser och koka tills såsen är lagom tjock, mer som glaze än sås. Smaka av med salt och peppar.

2. Häll av och skölj jackfruit i vatten. 

3. Stek den gyllene i olja, krydda med vitlök, ingefära, sambal, tomatpuré, fond och svartpeppar. Häll på öl och låt koka 20 minuter. 

4. Sätt ugnen på 225°. 

5. Häll av buljongen, lägg frukten i en ugnsform. Blanda ner ca 2 dl av barbecuesåsen. Grädda 20 minuter, ta ut formen, dra frukten i bitar med två gafflar. Lägg i kronärtshjärtan, blanda ner mer sås om det behövs och grädda tills ytan är vackert brun.

Pulled mushroom, 4-6 port

  • 500 g färsk ostronskivling
  • 2 tsk sriracha
  • 2 tsk soja 
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Dra svampen i bitar. Stek krispig i smör, tillsätt sriracha och soja. 

Picklad rödlök, 6 port

  • 2 röda lökar
  • 2 lime, pressade
  • 1 nypa socker 
  • 1 nypa salt

Gör så här:

Skiva löken tunt och skölj den hastigt i vatten. Blanda samtliga ingredienser, låt dra i minst 15 minuter.

Guacamole, 6 port

  • 4 avokado
  • 1 tsk salt
  • 2 lime
  • 1 tomat, finhackad
  • 1 silverlök, finhackad
  • 0,5 röd chili, urkärnad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • 1 näve färsk koriander

Gör så här:

Mortla avokado och salt, pressa lime över. Tillsätt resterande ingredienser. Smaka av.

Krispig kålsallad

  • 0,5 huvud rödkål 
  • 1 liten purjolök, strimlad
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk rapsolja

Gör så här:

1. Skär kålen i tunna strimlor. Använd mandolin, osthyvel eller matberedaren. Skölj den i durkslag och låt rinna av. 

2. Blanda samtliga ingredienser (spara gärna lite purjo till garnering) och låt stå och dra till serveringen. Gärna minst en timme. Rör om ett par gånger. 

3. Garnera med purjolök.

Mer recept hittar du hos Susannes skafferi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".