En Bombe Alaska med saltkaramellsemifreddo
Bombe Alaska med saltkaramellsemifreddo. Foto: Susanne Jonsson
Susanne Jonssons nyårssupé

Recept: Bombe Alaska med saltkaramellsemifreddo

Här har du en smarrig efterrätt till nyårsfesten. Matkreatören Susanne Jonsson står för receptet. Bombe Alaska med saltkaramellsemifreddo blir extra läcker om du sticker ner några tomtebloss i den!

Bombe Alaska med saltkaramellsemifreddo, 10 port

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk karamelliserad mjölk (Dulce de leche alt vanlig kondenserad mjölk)
  • 1 nypa salt
  • 20 Savoardikex
  • 2 dl espresso/starkt kaffe
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl florsocker, siktat

Gör så här:

1. Fodra en avlång limpform ca 1, 5 liter, med dubbel plastfolie. 

2. Vispa grädde och 3/4 av burken med karamelliserad mjölk fluffigt. Om du önskar annan smaksättning, i med det också tex vanilj, hackad choklad, rivet apelsinskal, likör. 

3. Rör ner salt i resterande karamell. 

4. Häll ett lager glassmet i botten på formen, lägg på ett lager kex som du hastigt doppar ena sidan i kaffet innan. Fortsätt varva kex, karamell och glassmet. Översta lagret ska vara kex. 

5. Ställ i frysen några timmar, gärna över natten. 

Innan servering:

Vispa vitorna till marängen tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av sockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut, vispa sedan på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner resterande socker. Ta ut formen med glass, vänd upp och ner, plocka bort plasten och fördela marängen över. Du kan spritsa eller klicka. Bränn med brännare till vacker färg. Alt hastigt under grillen i ugnen. Servera som den är eller med en dessertsås, frukt eller bär.

Mer recept hittar du hos Susannes skafferi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista