P4-dietisten Marléne Hedelin lutar sig mot några böcker bredvid en fruktskål
1 av 2
P4-dietisten, Marléne Hedelin önskar Gott Nytt 2018. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
Rostade rotsaker och brocoli med smält riven ost.
2 av 2
Marlénes rostade rotsaker och brocoli med Västerbottensost Foto: Marléne Hedelin.
P4-dietisten Marléne Hedelins recept och tips

P4-dietisten: Laga nordisk medelhavsmat till nyår

4:54 min

Nordisk medelhavskost är bra för blodfetterna, tipsar P4-dietist Marléne Hedelin och ger sitt recept på rostade rotsaker toppade med Västerbottensost.

Marlénes rostade rotsaker
toppade med Västerbottensost

4 potatisar
4 morötter
3 palsternackor
1/5 kålrot
2 dl broccoli

3 msk rapsolja
1tsk salt
2 dl riven västerbottensost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rotsakerna och skär i bitar, stavar och klyftor efter tycke.
Lägg rotsakerna tillsammans med broccoli i en ugnsform.
Häll över olja och salt och blanda ihop.
Rosta i ugn ungefär 30 min eller till allt fått fin färg och en knaprig yta.
Ta ut ur ugn och strö över riven västerbottensost.
Smaka av med flingsalt. 

Passar bra att servera tillsamman med kött, fisk eller vegetariskt.
Variera gärna med till exempel rödbeta och rödlök.

 

P4-dietisten Marléne Hedelin är åter nästa torsdag förmiddag.
Mejla gärna dina synpunkter eller frågor om du vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".