Hudförändringar kan utvecklas till malignt melanom. Foto:Christer Suneson
Hudförändringar kan utvecklas till malignt melanom. Foto:Christer Suneson

Färre men farligare hudcancerfall i Norrlandslänen

1:20 min

Trots att hudcancer är mindre vanligt i norra Sverige än i södra så har vi tjockare tumörer när det gäller den farligaste hudcancerformen malignt melanom.

Av någon anledning är tumörerna tjockare här vilket i sin tur ger en sämre prognos, säger Senada Hajdarevic från RCC, Regionalt cancercentrum norr i Umeå som har forskat om malignt melanom som är den mest allvarliga av hudcanertyperna.

Vi tänker att här uppe är inte solen så stark.

– Tyvärr är de tjockare och vad det beror på vet vi inte, men det betyder iallafall att vi har upptäckt de senare. Och det betyder att det är en sämre prognos.

Män är sämre än kvinnor på att kontrollera sina prickar och behöver ofta en knuff för att boka en tid för att få dem kollade.

Förutom att vi kanske söker hjälp senare så är vi kanske sämre på att använda solskyddsmedel. 

– Vi tänker att här uppe är inte solen så stark men det beror på  var vi vistas och om vi har kläder på oss till exempel. Men vi har också blivit bättre på att resa utomlands. Vi reser till riktigt soliga länder som till exempel Thailand och så kommer vi dit med vårt vita skinn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista