hemlöshet, tågstationen Sundsvall, hemlös.
Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Akut hemlösa i Umeå blir fler

1:44 min

Fler och fler blir hemlösa i Umeå, och i hela Sverige. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen räknar inte bara folk som bor på gatan som hemlösa, utan alla som inte har någon egen bostad. Då handlar det om över 30 000 människor i Sverige, och det är en siffra som har ökat sen samma räkning gjordes 2011.

Även i Umeå har de hemlösa ökat i antal, men om man räknar in att också befolkningen som helhet har ökat i Umeå så har andelen hemlösa faktiskt minskat. Men de akut hemlösa – de som bor på härbärgen och liknande akutboenden eller är helt utan bostad – de har ökat i Umeå. 2011 var det 25 personer – 2017 var de 45.

Enligt Socialstyrelsen är det oftast missbruk och/eller brist på pengar som ligger bakom hemlöshet. Vanligt är också att de hemlösa inte har godkänts som hyresgäster på den vanliga bostadsmarknaden, och psykisk ohälsa är också ofta med i bilden.

Vart tar då hemlösa vägen? I Umeå finns 8 platser i ett akutboende hos Öppen gemenskap och ett tillfälligt härbärge för Eu-migranter hos Pingstkyrkan. Dessutom kan socialtjänsten ordna olika typer av jourboende.

Men enligt Andres Lundgren, ordförande i individ- och familjenämnden i Umeå, behövs både fler billiga hyreslägenheter och att fler lägenheter reserveras för socialtjänsten som då kan hyra ut till dem som inte kan ta sig in på bostadsmarknaden själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".