Elizabeth Johansson Cancerfonden och man som pratar i telefon kollage
Elizabeth Johansson jobbar med Cancerfondens informations- och stödlinje. Foto: Andrea Björsell och Markus Åkebo/Sveriges Radio

Cancerfondens stödlinje finns för både patienter och anhöriga

3:58 min

Att gå igenom en cancersjukdom kan kännas ensamt, och det kan vara svårt att prata om tankar och känslor. Cancerfondens informations- och stödlinje finns till hjälp för både anhöriga och patienter.

Elizabeth Johansson jobbar med Cancerfondens informations- och stödlinje. Enligt henne kan det för vissa vara viktigt att prata med många om sin sjukdom, medan andra kanske vill prata inom familjen, och har en eller två vänner som man vill prata om svåra och djupa saker med.

– Men det kan vara skönt att prata om det som är svårt med någon utomstående. Då finns vi på informations- och stödlinjen till hjälp, säger Elizabeth Johansson.

Man är ju inte sin sjukdom, man är en människa med alla sina upplevelser.

Enligt Elizabeth Johansson är det lika många patienter som närstående som kontaktar dem. Att vara närstående kan vara svårt, men det finns saker som drabbade av sjukdom brukar uppskatta, berättar Elizabeth Johansson.

– Visa att man finns där; kontakta, skicka ett sms, ett mejl, ring på dörren, slå en signal. Man behöver inte ha lösningar på problemen, men man kan vara en medmänniska, säger Elizabeth Johansson.

Cancerfondens stödlinje når du via mejl eller på nummer 020-59 59 59. Man är anonym och samtalen är kostnadsfria.

Här hittar du Cancerfondens informations- och stödlinje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista