Stephan Stenmark, smittskyddsläkare
Smittskydsläkaren Stephan Stenmark berättar att medvetenheten höjts på sjukhusen i länet efter mässlingsfallet i Örnsköldsvik. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Västerbotten

Smittskyddsläkaren: Ökad beredskap efter mässlingsfall

1:28 min

Efter mässlingsfallet i Örnsköldsvik ökar landstinget beredskapen på länets sjukhus. Men det finns ingen anledning till oro, menar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

– Jag vet inte om man ska behöva känna sig speciellt orolig. Visst kanske på ett sätt eftersom mässling är en allvarlig sjukdom, men vi vet också att grundskyddet mot mässling är väldigt gott i Sverige och i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.

Går det att få stopp på det mässlingsutbrott som nu inträffat?

– Ja. Sverige är så pass välorganiserat och duktigt på att smittspåra sjukdomsfall, så det här kommer avgränsas i Västra Götaland och Västernorrland. Det kommer säkert komma fler enstaka fall runt om i Sverige på grund av smittsamheten, men vi kommer kunna avgränsa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista