Norrlands universitetssjukhus. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Norrlands universitetssjukhus./Arkivbild Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.

Krävande sjukvård kan bli koncentrerad till färre sjukhus

6:50 min

Regeringen vill koncentrera den högspecialiserade vården till färre sjukhus.

Regeringen diskuterar att rikssjukvård kan komma att högspecialiseras till färre sjukhus, men på mindre sjukhus finns en oro att detta kan påverka både utbildning och rekrytering av läkare.

Grundtanken med specialiseringen är att öka patientsäkerheten. Läkare får fler patienter som kommer från hela landet och blir efter hand skickligare på komplicerade ingrepp.

Tanken är svår att invända mot, säger Hans Lindsten, verksamhetschef på Neurocentrum på Norrlands universitetssjukhus, men han ser ändå flera risker om delar av verksamheter flyttar från sjukhuset i Umeå.

– Personer som jobbar vill känna att det finns en utvecklingspotential hela tiden. Man vill pröva nya och komplicerade ingrepp. Då får vi genast svårigheter att rekrytera.

När sjukvård försvinner kan även forskning och utbildning på universitetssjukhuset drabbas, säger han.

– Då riskerar vi i slutändan att inte uppnå status som universitetssjukhus vilket i förlängningen innebär att. Vilket ännu längre bort riskerar att vi inte får bedriva läkarutbildning.

Samtidigt kan ju Umeå få en del av den nationella vården när den ska fördelas.

– Jag skulle tro att man tar regionalpolitiska hänsyn men… jag kan ju inte veta, säger Hans Lindsten.

– Jag tror att alla förstår att vi behöver göra det här med alla nya behandlingsmetoder till exempel, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Men den här genomgången som ska göras kommer att göras under ganska lång tid och väldigt noggrant. Alla landsting kommer att vara involverade i det här arbetet och ingen kommer att köras över. Jag tror som sagt att alla - inte minst ur ett patientsäkerhetsperspektiv - inser att vi behöver högspecialisera något mer utav hälsosjukvården i Sverige, säger socialminister Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista