Joacim Lundqvist, polis, samt en påkörd älg kollage
Joacim Lundqvist, polisområdesansvarig för nationella vildolycksområdet i Västerbotten. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio och Roger J Karlzon/TT
Viltolyckor

Ovanligt många viltolyckor under 2017

1:38 min

Det blev ett rekordår för viltolyckorna i länet. Drygt 2000 olyckor rapporterades in till polisen under 2017, och antalet olyckor har blivit hundratals fler de senaste åren.

E12 mellan Storuman och Tärnaby var den hårdast drabbade olyckssträckan under 2017. Mer fjällturism, men också en tidig vinter med mycket snö som startade igång en älgvandring och skapade svårigheter för renar att röra sig i skogen, menar polisen, är en av orsakerna till det höga olycksantalet – 400 olyckor fler än året innan.

De mest drabbade sträckorna är pendlarvägar under morgon och kväll, men den ökade fjällturismen innebär också allt fler bilar på vägen. 

I februari kommer polisen hålla ett regionalt råd med Nationella Viltolycksrådet, men också samråda med samebyarna för att försöka minska antalet viltolyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista