Mässlingen
Anslag informerar om ny rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Smittskyddsläkaren: Gott hopp om att det är ett isolerat mässlingsfall

0:43 min

Ett misstänkt fall av mässling har konstaterats i Västerbotten. Det rör sig om en kvinna som utsatts för smitta när hon varit i Västra Götalandsregionen.

Kvinnan har lämnat prover och vistats nu i hemmet. Stephan Stenmark som är smittskyddsläkare i Västerbotten har gott hopp om att detta blir ett isolerat mässlingsfall. 

– Vi vill ju inte ha någon smittspridning här i Västerbotten så det är ju viktigt att vi kan följa upp det här på bästa sätt och konstatera vad det är, så att vi inte får någon lokal smittspridning här.

Men nu är ju det här en väldigt smittsam sjukdom. Hur troligt är det att detta bara blir ett isolerat fall i Västerbotten?

– Just nu ser det ut som att det kan bli så, för provtagningen på sjukhuset har vi kunnat styra eftersom vi visste på förhand att hon kanske hade mässlingen. Så det gick väldigt ordnat till och de personer som hon har träffat har vi ju chans att följa upp och de som behövt komplettera med vaccin har fått det. Så det här ska nog kunna hållas isolerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista