Slut på vatten i kranarna igen i Dorotea. Peter Öberg/SR.
Slut på vatten i kranarna igen i Dorotea. Peter Öberg/SR.

Vattenläckan i Dorotea är nu lagad

1:03 min

Dorotea har under fredagen varit utan vatten på grund av en vattenläcka. Nu är läckan lagad, men det kan ta en stund innan vattentrycket i kranarna är normalt.

Bengt Svensson är teknisk chef på kommunen:

– Det går långsamt tack vare att en 20 kilovoltledning ligger där. Den är samförlagd i ledningsområdet, därför måste vi vara försiktiga, säger Bengt Svensson.

Ni hade en läcka innan jul och nu kommer fler, vad är det är orsaken?

 – Det är gamla synder, att skyddsfyllen inte är de bästa och att marken börjar röra sig på grund av tjälen.

Kommunen har ställt ut kärl med vatten på flera ställen, man kör även ut vatten till ett äldreboende.

 – Förhoppningen är att den ska vara lagad under dagen.

Uppdaterad 16:30

Dorotea kommun skriver nu att den trasiga vattenledningen är lagad och man håller nu på med efterarbete.

Vattentornet håller på att fyllas. Eftersom man fyller det sakta för att inte utsätta ledningarna för onödigt hårt tryck kan det ta ett tag innan det är normalt tryck i kranarna.

Någon kokningsrekommendation är inte utfärdad denna gång. Läckan var på råvattenledningen, och både vatten och filter kan då kloreras innan vattnet når konsumenterna.

Kommunen skriver att det dock kan förekomma grumligt eller mjölkigt vatten. När ledningarna åter blir trycksatta kan avlagringar lossna och det blir mycket syre i vattnet vilket kan göra att det ser mjölkigt ut. Det är dock inget farligt utan bör försvinna efter en stunds spolning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista