Barnsexhandel i Kenya/UR
Barnsexhandel i Kenya/UR Foto: Karin Andersson

Ecpats jurist: Så kan du agera vid misstanke om barnsexhandel

6:47 min

Hur ska man agera om man bevittnar övergrepp mot barn under resan utomlands? Ecpats jurist Clara Ludvigsson reder ut vad du som vanlig privatperson kan göra.

Människohandeln är en av världens största organiserade brottsliga verksamheter och varje år utnyttjas omkring två miljoner barn.

– Det här händer överallt. Det är ingenting som man ska vara särskilt uppmärksam på bara för att man befinner sig i Thailand, utan ser man något misstänkt – även om man befinner sig i Sverige – ska man alltid anmäla till polisen, säger Clara Ludvigsson.

Den 17 december avslutades Musikhjälpen 2017 där temat var "Barn är inte till salu". När sändningen avslutades stod totalsumman på 74 410 363 kronor. Pengarna ska fördelas mellan projekt och organisationer som arbetar mot handeln med barn. Radiohjälpen ska ta beslut om vilka som får ta del av pengarna i slutet av januari.

Men vad kan du som privatperson göra för att hjälpa utsatta barn och stoppa övergrepp? Ecpats jurist Clara Ludvigsson svarar på frågor som ni lyssnare har fått ställa.

– Det viktigaste är att alltid anmäla om du ser något misstänkt, men också att vara en aktiv konsument när du ska välja olika typer av tjänster. Se om de har en policy mot barnsexhandel. Och också hjälpa oss att se till att det aldrig blir tyst om barnsexhandel, säger Clara Ludvigsson.

Här kan du tipsa Ecpat om misstänkt barnsexhandel:  Ecpat Hotline

Vad är Ecpat?

Ecpat är en barnrättsorganisation som arbetar för en värld fri från barnsexhandel. De är en politiskt och religiöst obunden ideell förening med organisationsmedlemmar och stödmedlemmar.

Källa: http://www.ecpat.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista