Ingrid Schéle forskare på  Umeå Universitet
Ingrid Schéle är lärare och forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå Universitet, med inriktning på arbets- och organisationspsykologi. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
Vetenskap

Ingrid Schéle: Många nya psykologer funderar varje dag på att byta yrke

9:12 min

Ingrid Schéle forskar inom arbets- och organisationspsykologi vid Umeå Universitet och söker mönster bakom stress hos nyutbildade psykologer och socialsekreterare.

20 procent av nyutexaminerade psykologer funderar varje dag på att byta yrke. Psykologer och socialsekreterare ligger i topp i Sverige när det gäller sjukskrivning för stress, efter prästerna. Det intresserar Ingrid Schéle som är lärare och forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå Universitet, med inriktning på arbets- och organisationspsykologi.

Hon forskar om hur psykologers och socialsekreterares tre första år i arbetslivet ser ut och säger att övergången från studier till yrkesliv är tufft. Arbetsplatserna behöver ha bättre introduktion för nya medarbetare och erbjuda mentorer, anser hon. Om tre år ska forskningen vara klar och då hoppas hon kunna se vad som skiljer riskgrupper från friskgrupper. 

Ingrid Schéle tycker det är viktigt att ha ett genusperspektiv i sin forskning och har deltagit i genusforskarskolan vid Umeå centrum för genusstudier (UCGS) och det som driver henne som forskare är att folk ska inte må dåligt av sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista