Arkivbild Hemtjänst Hemsjukvård Undersköterskan Lotta Hansson i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Stapeldiagram över hur många olika anställda i hemtjänsten som de äldre möter, jämförelse mellan kommer i Västerbotten.
2 av 2
Länets kommuner ligger bra till i jämförelsen mellan landets kommuner. Sorsele är bäst i Sverige när det gäller att äldre ska slippa möta för mpnga nya ansikten i hemtjänsten.

Sorseles hemtjänst bäst i landet

3:14 min

Sorsele är bäst i landet när det gäller att äldre som har hemtjänst ska få träffa samma personal från dag till dag.

Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Sirén har gjort. Vännäs är en annan kommun i länet som ligger bra till i jämförelsen.

Det är en stabil och trygg grupp som jobbar. De är väl bekant med sina brukare.

Hur många hemtjänstanställda som knackar på hos de äldre varierar mycket mellan landets kommuner. I Kumla ligger snittet på 27 personer under två veckors tid, vilket är högst i landet, enligt ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

I jämförelsen som nyhetsbyrån har gjort är Sorsele den kommun i landet där de äldre har minst antal nya ansikten bland hemtjänstpersonalen. Där möter man i genomsnitt 6 olika personer under en tvåveckorsperiod. De flesta kommuner i länet ligger mellan 10 och 15 olika personer, med Vännäs som tvåa efter Sorsele när det gäller att slippa alltför många olika ansikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista