Variationsrika äldre skogar kan vara nyckelbiotoper
Variationsrika äldre skogar kan vara nyckelbiotoper. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio

Skogsstyrelsen tar nya tag med nyckelbiotoper

1:36 min

Nu återupptas sökandet efter värdefulla skogsmiljöer för hotade arter i fjällkommunerna i Södra Lappland.

Förra året beslutade Skogsstyrelsen att sluta inventera nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Beslutet kritiserades och gav bränsle åt debatten mellan de som tycker att staten gör för lite för att skydda skog och de som tycker staten för ofta lägger en död hand över skogsbruket med naturskydd.

Problemet för Skogsstyrelsen har varit att ett fåtal tjänstemän har mycket stora skogsområden att hantera. Kristina Nilsson som är distriktschef i Södra Lappland berättar att det är först när markägaren beslutat sig för att avverka som nyckelbiotoperna har upptäckts. Det skapar konflikter.

Under året kommer nyrekryterad personal som utbildats för att inventera nyckelbiotoper arbeta enligt en mer systematisk metod. Kristina Nilsson, säger att nyckelbiotoperna kommer att inventeras mer objektivt och med högre kvalité än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista