Malmtransport i Aitik
Malmtransport i Aitik Foto: Lars de Wall/Boliden

Gruvprocesser ska bli tydligare med EU-satsning

2:07 min

EU satsar 15 miljoner kronor på att få likartade tillståndsprocesser i medlemsländerna. En svensk expert leder projektet.

Konkurrensen om marken och vad den ska användas till hårdnar i Europa. Samtidigt ökar vårt behov av olika metaller och mineral.

Därför satsar EU 15 miljoner kronor för att hitta en bra balans i markanvändningsfrågor.

– Det ska bli en effektivare beslutsprocess. Det är inte alltid dom olika markanvändningslagarna synkroniserar med varandra. Det innebär att det kan bli både dyrt och besvärligt vid tillståndsprocesserna, säger Ronald Arvidsson som är statsgeofysiker på SGU och leder projektet.

Målet är att få en likartad syn på markanvändningsfrågor. Ett ja eller nej till en gruva ska inte hänga på om beslutet tas i Norrbotten eller i Dalarna – eller i Finland eller annat EU-land.

15 miljoner kronor i två år satsas i projektet, kallat Minland, som bland annat ska leda till att tillståndsprocesserna bli enklare och framförallt tydligare.

Men kommer det att innebära att det kommer att bli enklare att starta gruvor framtiden?

– Det ska bli tydligare att starta gruvor i framtiden. I vissa falla lättare, ja. Anledningen är att vi behöver metaller, säger Ronald Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista