Allt i ettpasta eller One pot pasta. Foto: Marléne Hedelin
1 av 2
Marléne ger recept på nyttig och god Allt-i-ett-pasta eller One pot pasta. Foto: Marléne Hedelin
P4-dietisten Marléne Hedelin lutar sig mot några böcker bredvid en fruktskål
2 av 2
P4-dietisten Marléne Hedelin är skeptisk till banting. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
P4-dietisten Marléne Hedelins recept och tips

P4-dietisten: Därför funkar det ofta inte att banta

6:37 min

Marléne Hedelin ger sin syn på bantning och berättar vad som funkar istället. Dessutom recept på Allt-i-ett-pasta för matgäster med laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

För den som vill gå ner i vikt är det bäst med en långsam viktnedgång ungefär ett halv kilo per månad. Att gå ner för snabbt i vikt bränner muskler, säger Marléne som betonar bra matvanor i kombination med motion.

Tallriksmodellen är bra och att tänka att inget är förbjudet, det handlar om hur ofta vi äter det där extra fettiga och sockriga och i vilken mängd.

 

Recept: Allt-i-ett-pasta/One pot pasta
4 portioner

300 g spagetti
5 dl vatten
1 msk rapsolja
1 hackad gul lök
1 förp krossade tomater
100 g körsbärstomater
3 st soltorkade tomater
100 g färsk spenat
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar, chiliflakes
1 tärning mjölkfri grönsaksbuljong
oregano och basilika
1 paket kokta kikärter

Koka upp vatten i en kastrull.
Tillsätt olja, lök, tomater, paprika och kryddor.
Koka ca 8 minuter.
Lägg i de kokta kikärterna och koka ytterligare en minut.
Tillsätt mer vatten om det behövs.
 
Voilà, en snabb enkel rätt utan laktos eller mjölkprotein och minimalt med disk, hälsar Marléne.

  

P4-dietisten Marléne Hedelin är med för sista gången i serien nästa torsdag förmiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".