Emma Tonnes OS
Organisationen Ung Cancer fick äran att bära facklan inför stundande OS. Den som skötte själva fackelbärandet är en västerbottning, ursprungligen från Umeå. Foto: TT/Privat.

Umeåbördiga Emma sprang med OS-facklan

4:03 min

Emma Tonnes fick förra året en förfrågan om att föra den olympiska elden framåt genom att springa 200 meter i Sydkorea. En frågan som hon glatt tackade ja till.

Inför de olympiska spelen är det tradition att den olympiska elden färdas från sitt ursprung i Grekland till det aktuella land som arrangerar OS med hjälp av en fackla.

Så är det även inför 2018 års vinterspel i Sydkorea och Pyeongchang – och för Sveriges räkning fick bland annat Emma Tonnes som representerade organisationen Ung Cancer äran att bära facklan. Det hela skedde söndagen den 7:e januari 04:00 svensk tid. 

De sa hela tiden att jag sprang för fort. Det var snarare promenad än löpning. 

– Allt gick fantastiskt bra, jag tappade inte facklan, jag snubblade inte och jag tände inte eld på något, säger hon och skrattar.

Hur var känslan?

– Det var surrealistiskt och fantastiskt kul, det är svårt att förstå vad det är som jag gjort. Jag har blivit väl omhändertagen och det var mycket uppstyrt, säger Emma Tonnes.

En video på hur det såg ut när Emma Tonnes påbörjade sina 200 meter i staden Gwangju i Sydkorea finns att se på vår instagram. P4Västerbotten heter vi där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista