Räddningschefer i inlandet kollage
Räddningschefer i inlandet. Ulf Axelsson, Lycksele. Lars-Erik Sundqvist, Storuman. Göran Josefsson, Malå/Norsjö. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Räddningstjänsten

Räddningscheferna: Kan bli svårt att rekrytera nytt

3:38 min

Inlandets räddningstjänster står inför en generationsväxling. Inom fem år går minst sex av räddningscheferna i pension. Men det kan bli svårt att hitta efterträdare, det säger befälen själva.

Små kommuner har tufft att rekrytera till chefspositioner, och att rekrytera folk till räddningstjänsten är heller ingen enkel uppgift. Nu står flera av länets inlandskommuner inför en generationsväxling då räddningscheferna i Malå/Norsjö, Storuman, Sorsele, Lycksele, Vilhelmina och Dorotea samtliga är över 60 år.

– Platsannonsen låg ute i alla platsbanker, i media, i vår facktidning som går ut till alla räddningstjänster samt i sociala medier, men det var ändå inte så jätteenkelt, säger Ulf Axelsson, 66 år, som i mars efterträds av Åseles förre räddningschef.

Många av länets inlandsorter har framgångsrikt samverkat tätt över kommungränserna och delat på både kompetens, arbetskraft och utbildning för att maximera små resurser. Storuman är en av de räddningstjänster som ingått i samarbetet. Där är Lars-Erik Sundqvist, 60 år, räddningschef.

– Jag tror nog det kan bli ganska svårt att rekrytera till tjänsterna. Det är bara att titta på hur chefsrekryteringen varit på senare år i landet. Det är ett utsatt jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista