Umeå Universitet, Foto: Anna Burén/SR.
Foto: Anna Burén/Sveriges Radio
Umeå universitet

Förändringar i en gen kan förklara ALS

0:49 min

Forskare i Umeå och i Tyskland har hittat ytterligare en pusselbit som kan förklara hur nervsjukdomen ALS kan uppkomma.

Forskare i Umeå och i Tyskland har upptäckt förändringar i en gen som alla människor bär på, och som kan vara ytterligare en pusselbit i förklaringen till nervsjukdomen ALS.

– Resultaten är överraskande och om de bekräftas i fler studier handlar det om den vanligaste kända faktorn som orsakar ALS, säger professor Peter Andersen vid Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Resultaten bygger på studier av 426 patienter med ALS med släktingar som också haft sjukdomen. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Brain.

I Sverige insjuknar årligen cirka 230 personer per år i ALS. Hälften av patienterna avlider inom tre år från diagnos.

Det här är ALS

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) kännetecknas av tilltagande försvagning av muskelkraften, minskning av musklernas volym, muskelkramper, små muskelryckningar, ökad muskelstelhet och symtom från hjärnnerverna som styr ansiktsmimik, tal, sväljning och tuggmotorik.

Oavsett i vilken form sjukdomen börjar så sprider sig svagheten vidare i kroppen. Försämringen sker gradvis och ofta i en jämn takt. Flertalet patienter avlider i sömnen i koldioxidnarkos när det drabbade andningsmuskulatur gör det allt svårare att andas.

Källa: Neuroförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista