Västerbotten

Åsele utan räddningschef – hoppas slippa huggsexa om efterträdare

3:27 min

Lyckseles räddningschef som går i pension i mars har fått en ersättare – men från en annan inlandskommun. Det är Åseles förre räddningschef som tar över, och som nu lämnar en vakans efter sig.

Det är inte bara pensionsavgångar som blir en utmaning för Västerbottens inlandskommuner. Även intern konkurrens inom länet har ställt till det. Från och med februari står Åsele kommun utan räddningschef.

– Det är en jätteviktig position i kommunen. Att få kompetens till inlandet just nu är vår stora utmaning här, så även till den här tjänsten, säger kommunchef Nils-Petter Grenholm.

Flera av de mindre orterna samarbetar redan nu mellan räddningstjänsterna, däribland Åsele, och att man nu ska tillsätta en ny räddningschef tror Grenholm kan öppna för ännu fler samarbeten.

– Man kan vända det till något positivt också och inte bara se svårigheten att få hit ny personal. Nya personer kanske orkar ta tag i nya samarbetsutmaningar. Med nytt blod, nya tankar och förutsättningar så kan det bli förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista