En lärare som undervisar i SFI
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Raja Thorén: Kalla Fakta ger en ensidig bild

2:17 min

Utbildningsföretaget Astar, som ägs av Thorengruppen, har vunnit upphandlingar värda miljoner för bland annat SFI-undervisning. I en granskning av Kalla fakta menar man nu att företaget har stora brister.

Raja Thorén, vd och ägare av Thorengruppen, delar inte Kalla Faktas bild av situationen. 

– Det här är en ensidig bild som är plockad vid olika enstaka tillfällen. Det finns något här och det ser vi i våra tillsynsprotokoll från mars 2017. Men tillsammans med kunden, Stockholms stad, har vi gått igenom vad som har brustit och hur vi ska rätta till det, säger Raja Thorén. 

Kalla Fakta menar också att företaget Astar som bedriver SFI- undervisningen inte har tillräckligt med lärare och läroböcker. 

– Jag har plockat ut 34 miljoner kronor i aktieutdelning. Det står i årsredovisningar och har berättat det för de anställda. Det motsvarar 0,7 procent av totala omsättningen under 19 års tid. Astar i sig har i det här projektet backat 6 miljoner kronor på en omsättning om 16, kan inte säga att SFI-pengar går till aktieägare, säger Raja Thorén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".