Bilden visar den nål som Christer
1 av 2
Nålen är knappt en millimeter i diameter. När den stoppats in i muskeln knipsas en liten bit av. Den kommer ut som en tunn sytråd för analys. Foto: Daniel Nord
Christer Malm, professor på Umeå universitet, är fotograferad framifrån.
2 av 2
Christer Malm, professor vid Umeå universitet, har forskat de senaste 10 åren på nya metoder att avslöja dopade idrottare. Foto: Daniel Nord

Forskare vill ta muskelprover för att avslöja dopning

2:37 min

Genom att ta en liten bit av en idrottares muskel skulle man kunna avslöja dopade som idag smiter undan, tror forskare vid Umeå universitet.

Idag tas både blodprov och urinprov vid dopingkontroller av idrottare, men dagens prover klarar inte av att fånga upp alla former av dopning.

– Många duckar under radarn med befintliga testmetoder, säger Christer Malm, professor vid idrottsmedicinska enheten vid Umeå universitet.

Han tror att framtiden i kampen mot dopning finns i muskelprover. Små biopsier från muskeln som kan bära på otroligt mycket data.

– Den profil som du har i muskeln är byggd på livslångt lärande. Vi har tecken på att bruket av anabola steroider sitter kvar i 10-15 år, kanske till och med livslångt.

Han jobbar på en teknik som kallas proteomik, vilket är en kartläggning av hur proteinerna ser ut. Målet är att bygga ett slags fingeravtryck för hur musklerna ser ut både med och utan förekomster av dopning.

Christer Malm visar upp nålen han ska använda i sin forskning. Den fungerar lite som en otroligt fin borrkärna.

– Nålen är knappt en millimeter i diameter. Det blir som en sytråd som kommer ut med den här, säger han.

Den nya provtagningen skulle kunna användas även utanför dopningskontroller. Ett ännu outforskat område är hur barns muskler kan skilja sig från vuxna. Träningsrekommendationer idag bygger på studier på vuxna eftersom man inte får ta muskelprover på barn.

Om Christer Malm kan visa att muskelproverna inte orsakar mer smärta och obehag än ett vanligt blodprov, tror han att både barn och idrottare i framtiden kommer ställa upp på provtagning.

– Den vanliga biopsin kräver ett kirurgiskt ingrepp. Man måste snitta huden är par centimeter. Även om det är rätt smärtfritt är det ett ingrepp många drar sig för. Det här märks i princip inte.

När denna teknik kan vara i bruk är svårt att säga. Förutom att provtagningen måste godkännas behöver även analysen av proverna snabbas upp och fortfarande ge säkra provsvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".