Dragonskolan, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Skolinspektionen kritiserar Dragonskolan – brister i jobb mot kränkningar

2:48 min

Efter höstens uppgifter om sexuella kränkningar på Dragonskolan i Umeå har Skolinspektionen gjort sitt utlåtande – skolan brister i sitt arbete mot kränkande behandling.

Skolinspektionen genomförde en signaltillsyn i början av december efter att flera personer anmält Dragonskolan. I ett Facebookinlägg som fick stor spridning vittnade flera elever om sexism och diskriminering i skolan, både av lärare och elever.

Nu bedömer Skolinspektionen att det finns brister i värdegrundsarbetet och anmärker på att inte alla lärare anmäler till rektor när elever upplever att de blivit utsatta för kränkande behandling. 

– Vi ser allvarligt på bristerna i värdegrundsarbetet på teknikprogrammet och att lärare inte anmäler kränkande behandling. Därför kommer vi att förelägga Umeå kommun att vidta åtgärder, säger Maria Sundkvist, avdelningschef och ansvarig för tillsynen på Dragonskolan.

Hör mer vad Skolinspektionen säger om Dragonskolan i eftermiddagsprogrammet i P4 Västerbotten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".