Nicklas Wallmark, biträdande utbildningsdirektör, Ann-Christina Gradin, utbildningsdirektör och Carina Adolfsson Nordström, rektor teknikprogrammet vid Dragonskolan i Umeå.
Nicklas Wallmark, biträdande utbildningsdirektör, Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör och Carina Adolfsson Nordström, rektor teknikprogrammet vid Dragonskolan i Umeå.

Rektorn: Personalen måste utbildas i värdegrunder

3:38 min

Umeå kommun och rektor vid Dragonskolan kallade idag till presskonferens efter rapporten där Skolinspektionen riktar kritik mot Dragonskolans arbete med värdegrunder och rapportering av incidenter där elever känt sig kränkta.

Skolinspektionen riktar kritik mot Dragonskolan på två punkter; brister i teknikprogrammets värdegrundsarbete samt att inte alla lärare anmäler till rektor när elever upplever att de blivit utsatta för kränkande behandling, trots att skolan har rutiner för det.

På plats fanns teknikprogrammets nya rektor Carina Adolfsson Nordström, utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin och biträdande utbildningsdirektör Nicklas Wallmark.

– Inspektionen säger att vi har goda rutiner för anmälningar men att lärare inte alltid har anmält allt man ser och hör, utan att man tenderat att lösa saker själv. Även om man tror saker är lösta och man har gjort ett bra jobb så måste man följa de rutiner som finns och som lagen säger att vi måste följa, säger Wallmark.

Carin Adolfsson Nordström är rektor på programmet sedan höstterminen 2017.

– Vi måste också utbilda i värdegrundsfrågor. Lärarna är i sammanhang i klassrum där det händer väldigt mycket med många frågor som diskuteras och där behöver lärarna ha utbildning så de är förberedda i klassrummen när diskussionerna kommer, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".