Fritt val även för norrlänningar

Även medborgare och patienter i de fyra nordligaste landstingen får från och med kommande årsskifte fritt vårdval och kan då söka vård över hela landet.
Norrlandslandstingen fick hård kritik sedan man beslutat att begränsa rätten till fritt vårdval att gälla enbart inom de fyra nordligaste landstingens område. Socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström vill inte på något vis erkänna att beslutet som majoriteten i norrlandstingens samverkansnämnd NU fattat har något att göra med statminister Göran Persons vallöfte om en behandlingsgaranti - dvs att man som patient ska ha rätt till behandling eller operation inom 90 dagar efter ett beslut. Norrlandstingens samverkansnämnd är ett samarbetsorgan som lämnar rekommendationer till regionlandstingen. Det formella beslutet fattas av respektive landstingsfullmäktige i juni.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".