Tommy surfar på snön i Nordmaling

2:33 min

Många har varit ute i det vackra vädret vid Västerbottens kustland de senaste dagarna. Tommy Åsell i Nordmaling har tagit det ett steg längre.

Tommy Åsell håller i den stora vindskärmen och glider fram över isen i Nordmalingsbukten. På fötterna har han antingen slalomskidor eller snowboard. Sporten kallas snow kite.

– Isen är frusen här ute så det är jättefint att åka. Jag har tangerat 100 kilometer i timmen, men det går oftast mellan 25-30 kilometer i timmen, säger han.

Han drog igång intresseföreningen Kitebukten Nordmaling för ett år sedan och ser ett begynnande intresse, både för vintersporten men även kitesurfing under sommartid.

– Många stannar och tittar eller frågar vad man gör. Jag tror det kommer bli stort.

Men sporten är inte helt ofarlig. För ett år sedan skadade han sig efter ett par vurpor – en bruten handled och avsliten lårmuskel plus kraschad ledkapsel i höften blev det. Men ett par veckor senare var han ute på isen igen.

– Det är sådant man får leva med. Men det är inte speciellt mycket skador i sporten annars, säger Tommy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista