Boliden frias – Arica Victims bevis inte tillräckliga

3:48 min

Gruvföretaget Boliden frias från ansvar gällande det giftiga avfall som fraktats till Chile i mitten av 80-talet.

Klockan 11.00 meddelade Skellefteå tingsrätt domen i den stora civilrättsliga processen mellan Boliden och 796 personer från den chilenska hamnstaden Arica.

Tingsrätten friar Boliden, och det svenska gruvföretaget slipper betala ut skadestånd. Bevisen är inte tillräckliga för en fällande dom.

– Tingsrätten har kommit fram till att Arica Victims bevisning i målet inte har varit tillräcklig för att deras skadeståndstalan ska kunna bifallas, säger Christel Lundmark, lagman i Skellefteå tingsrätt till Ekot.

I mitten av 1980-talet exporterade Boliden nära 20 000 ton avfall från smältverket Rönnskär utanför Skellefteå.

Boliden betalade det chilenska bolaget Promel tio miljoner kronor, och Promel meddelade att de skulle upparbeta arsenik och guld ur restprodukten från smältverket i Västerbotten.

Men avfallet – som innehöll stora mängder arsenik och bly – blev liggandes öppet i närheten av boende i Arica. Långt senare, på 90-talet, blev det känt att avfallet gjort människor sjuka i bland annat cancer och kronisk hosta.

– Sverige skulle aldrig tillåta att ett annat land kom och förstörde er miljö, gjorde era medborgare sjuka. Ni tog er friheten att göra er av med något smutsigt som ni inte ville ha, har Aricabon Rosana Cornejo tidigare sagt till Ekot.

Boliden nekar till brott och hävdat att bolaget följde de rådande lagarna, och att ansvaret låg på chilenska bolaget Promel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista