Kommunalrådet efter kritiken: "Kommer hanteras bättre framöver"

1:12 min

Nu svarar Umeås socialdeomkratiska kommunalråd Hans Lindberg på krtiken från revisionsföretaget KPMG om hur Umeå kommun sköter offentliga upphandlingar.

Bland annat kritiserades Umeå kommun för att vissa nämnder inte följer de regler som kommunfullmäktige fattat beslut om och för att avtal inte alltid skrivs in i databasen.

Bristerna i hanteringen av offentliga upphandlingar ska nu åtgärdas, enligt kommunalrådet Hans Lindberg (S).

– När det gäller upphandlingen så har vi inte haft en tillförordnad upphandlingschef. Nu har vi faktiskt anställt en upphandlingschef som kommer att jobba med de här frågorna och arbetet är redan igång. Jag tycker att det är bra och kloka synpunkter som vi tar till oss, säger Hans Lindberg till P4 Västerbotten.

En del i kritiken har varit att revisionsföretaget har upplevt att det har varit svårjobbat att granska kommunen. Varför tror du att det har varit så?

– Jag har inte varit med i de detaljerna, men vi har en ny upphandlingschef som kan hantera frågan och det kommer att hanteras på ett bättre sätt framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista