Villabranden en tankeställare för byborna i Storbäck

2:42 min

Räddningstjänsten når i bästa fall den lilla byn Storbäck i Dorotea kommun på 40 minuter om exempelvis en eldsvåda skulle uppstå. Byborna har fått sig en tankeställare efter den uppmärksammade villabranden i onsdags, där en person misstänks ha brunnit inne.

Robert Salomonsson från Storbäck i Dorotea kommun skruvade med skotern då han fick höra att en bilist kört förbi ett rykande hus. Han gav sig snabbt iväg till huset tillsammans med en granne, men de kom försent.

– Grannen min, Janne, hade öppnat ytterdörren precis när jag kom. Då bolmade det ut svart rök. Vi gjorde bedömningen att vi inte kunde gå in. Vi tittade in genom fönsterna, men alla rum var alldeles rökfyllda, säger Robert Salomonsson till P4 Västerbotten.

Salomonsson betonar att han tycket att räddningstjänsten var framme vid brandplatsen snabbt med tanke på förutsättningarna, men han har fått sig en tankeställare.

– Jag tycker att det gick förvånansvärt fort. Vi bor ju väldigt avlägset. Så här är det när man bor i inlandet. Det skärs ner på resurser och det blir längre och längre dit man måste åka för att komma åt affärer och myndighetsfolk. Det är något man måste ha med i beräkningen när man bor i inlandet, säger Salomonsson och tillägger:

– Och det är ju lite skrämmande. När man stod där i går kväll (onsdag 14 mars, P4 Västerbottens anm.) då fick man sig en tankeställare. Jag tror alla i byn fick sig en tankeställare. Det gäller att tänka sig för, med säkerheten.

Polisen har hållit ett antal förhör under torsdagen. Det glödde och rykte fortfarande på platsen vid 17-tiden på torsdagen vilket gör att teknisk undersökning planeras att genomföras i början av nästa vecka.

Personen som bodde på adressen har ännu inte påträffats, meddelar polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista