vårkänslorna börjar pocka på, men för Jonna Jinton i vårt grannlän tog om lite överhand förra veckan.
Vårkänslorna börjar pocka på, men för Jonna Jinton i vårt grannlän tog de lite överhand förra veckan. Foto: Privat.

Jonna trotsar kylan – hänger tvätt i vinterprotest

3:37 min

Jonna Jinton har blivit viral med en video där hon plumsar ut i snön och hänger tvätt.

Det var förra veckan som vårkänslorna tog överhand. Youtubern Jonna Jinton som bor i Grundtjärn, Västernorrland såg torkvindan från köksfönstret i det soliga vinterlandskapet och kände för att trotsa kylan. 

– Jag satt häromdagen och såg torkvindan ute i snön och då föddes idén till den här videon. Det såg så fånigt ut med stående där i metervis av snö, säger hon och skrattar. 

Klippet på Youtube heter ”Spring in Sweden”, alltså vår i Sverige och är visat drygt 160 000 gånger. Många har hört av sig och tyckt att det var en jätteroligt protest. 

Den här tiden brukar ju blommor ha kommit och kanske kan man rent sitta ute i solen och värma sig.

– Många på de norrländska breddgraderna som vet hur det är såhär års men också personer från södra Sverige har skrivit. Responsen har helt enkelt varit överväldigande. Tydligen är det bra för tvätten att hängas i kyla, men de blev inte kvar där, säger hon. 

Jonna är uppvuxen i Göteborg. Kanske är det därför som vårkänslorna redan börjar gå överstyr. 

– Den här tiden brukar ju blommor ha kommit och kanske kan man rent sitta ute i solen och värma sig, så är det inte riktigt här ännu, säger Jonna Jinton. 

Under tisdagen infaller vårdagjämningen. Detta innebär att dagen och natten kring denna exakta tidpunkt är ungefär lika långa. 

– Vi får hoppas att det vänder nu, säger Jonna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista